28 Nisan 2011

12 Angry Men

Bazı filmleri tekrar tekrar izlemeyi severim. 12 Angry Men, ya da 12 Kızgın Adam, da bu filmlerden bir tanesi. 2-3 senede bir aklıma gelince mutlaka izlerim, her izlediğimde başka bir diyalog başka bir detay fark ederim. Yakın zamanda aramızdan ayrılan Sidney Lumet’nin yönettiği bir başyapıt bu film. 1957 yapımıdır. Yeni nesil, hem siyah beyaz olmasından hem de eski bir yapım olmasından dolayı filme önyargıyla yaklaşıyorlar sanırım. Bu film de Esaretin Bedeli gibi gişede çok dikkat çekmemiş ama zamanla değeri anlaşılmıştır.

Filmin konusu kısaca şöyle; kenar mahallede yaşayan bir genç babasını öldürmekle suçlanmaktadır. Mahkeme sona ermiştir ve 12 jüri üyesi karar vermek için odasına çekilmiştir ve usul gereği ilk oylama yapılır. 11 kişi suçlu bir kişi ise suçsuz demektedir. Aslında Henry Fonda’nın canlandırdığı o bir kişi de suçsuz olduğunu düşünmemektedir ama aklında soru işareti yaratan bazı konuların konuşulması gerektiğini düşünmektedir. Baskılara rağmen anlatmaya başlar ve diğer 11 jüri üyesinin film boyunca fikrilerinin nasıl şekillendiğine tanık oluruz.

Film bir odada sadece 12 kişiyle çekilmiştir. Siyah beyazdır. Ama ilk 5 dakika sonrasında kimsenin filmin rengini fark ettiğini sanmıyorum. O kadar önemli noktalar var ki filmde, bizim Türk dizilerinde insanı gözüne soka soka verilen mesajların aksine bu filmde anlatılmak istenenler en gerçekçi en doğal haliyle anlatılmış. Henry Fonda’nın canlandırdığı 8 numaralı jüri üyesinin 11 kişiye karşı fikrini savunabilmesi bence filmin en önemli mesajıdır. Grup dinamikleri ve fikir ayrılığı uzlaşmaları konularında birçok üniversitede derslerde gösterilmektedir bu film. Bu, filmi izleyen için daha beğenilir yapmaz elbette ama filmi daha değerli yapar herhalde.

Film için İzle ve Yorumla notumuz: 8,5/10



2 yorum:

FKH dedi ki...

bu film için yapılan yorumlar hakkında düşündüğüm tek şey..

filmi izledikten sonra daha anlamlı gelir. bu yüzden her yorum bu filmi gittikçe güzel hale getirir.

öyle bir filmdir işte..

rourkie dedi ki...

Haklısınız, ne söylense birşeyler eksik kalıyor filmle ilgili. Ama yine de çok sevdiğim bu film için birşeyler söylemek istedim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...