11 Mayıs 2011

House M.D.

Aslında House ile ilgili yazılacak pek bir şey yok. Lost ya da Prison Break gibi sürekli ilerleyen bir konusu yok. Elbette kendi içinde bir tutarlı hikâyesi var ve dönem dönem belli konularda birbirini takip eden bölümler izlemek mümkün ama yine de tüm dizi arkası yarın şeklinde ilerlemiyor. Bu dizide konuyu sevdiğiniz kadar, karakterleri de, diyalogları da seversiniz ya da sevmezsiniz. Acaba sonunda ne olacak diye değil, bu karakterlerden ve diyaloglardan dolayı seversiniz. Dizinin ilk bölümlerinde bunu fark etmezsiniz ama. İlk olarak gizemli olayları seversiniz, House’un tüm bu olayları çözüme kavuşturmasını seversiniz. Bir süre sonra tüm bunlar bir tarafa, dizinin bir kişiliği oluşmaya başlar, konu kendiliğinden ilerler, hemen her bölümde yeni bir hasta (ya da hastalar) gelirken, yan olaylar da gelişir. Dizinin yine ilk bölümlerinde bu olaylar geri planda kalır ve acaba bu hastanın nesi var, acaba House bunu çözebilecek mi diye düşünürüz ama bölümler ilerledikçe, hastalar geri planda kalırken House ön plana çıkar. Onu tanımışızdır artık, sadece onu değil Wilson’ı da ve tüm ekibi de.

Bence iki çeşit dizi var bu ABD dizi piyasasında; birinci grupta Lost, Prison Break, Heroes gibi sürekli bir konunun olduğu ve her bölümün bu konu çerçevesinde ilerlediği dizilerdir. Bu dizilerin konusu tüm dizi hayatı boyunca devam edebileceği gibi sadece sezonluk konular da olabilir. İkinci grupta ise The Closer, The Mentalist, CSI gibi diziler yer alır. Bu dizilerde genel hatlarıyla bazen ilerleyen bir konu olabilir ama her bölüm farklı bir tema işlenir. Fringe dizisi bu iki kategorinin bir karışımı gibidir. The Mentalist ise ikinci grup ağırlıklıdır aslında ama birinci grup dizilerin taşıdığı unsurları da içinde barındırır. House da ikinci gruba güzel bir örnek olabilir.

Lost’u tüm sezonlar bittikten sonra 1 ay gibi kısa bir sürede izlediğimi belirtmiştim. House’a da yeni başladım sayılır. Henüz 3-4 ay oldu, Lost kadar hızlı ilerlemesem de şu anda 6. sezon 5. bölümdeyim. İleride House ile ilgili yazmaya devam edeceğim için bu yazımı kısa tutmayı doğru buldum.


IMDb linki: 
http://www.imdb.com/title/tt0412142/

4 yorum:

Mr. Goktas dedi ki...

House u sınıflandırmak doğru mudur bilemiyorum, benim için daha çok bir sentez gibi. Neredeyse her kategoriden birşeyler barındırıyor içinde. İzlediğim en iyi dizilerden biridir, izlememiş olanlara da şiddetle tavsiyem. Tabi her bünyenin kaldırmasını beklemiyorum :))
Alışılagelmiş hastane dizilerinden ziyade zeki bir kurgusu mevcut. ilk başlarda hastalrla ilgilendiğinizi sanırken bir anda terimsel diyaloglar hastalar kayboluveriyor ve yerıni karakterler ve diyalogları alıyor. Gregorry House yüzünüze gerçekleri çarpan yakın bir dostunuz oluyor :)Ama dikkatli dinlemeniz gerekiyor zira diyaloglar imalar öyle zekice serpiştirilmiş ki The Mentalist ya da Monk severlerin daha yakın hissedeceklerini düşünüyorum. her bölümde kendinizden ya da hayatınızdan parçalar bulabilirsiniz insan davranışları üzerine ironilerle kaplı mükemmel bir dizi. İzleyenlere ve başlamayı düşünenlere şimdiden iyi seyirler. 9 / 10

Adsız dedi ki...

House u izlemeye yeni başlamış biri olarak,konuya tamamen hakim olmadığımı kabul etmekle birlikte izlediğim ilk 10 bölüm itibariyle yorumum oldukça başarılı olduğu yönünde.House u canlandıran insan hakikaten oyunculuk konusunda rolünün hakkını fazlasıyla veriyor.Karakterlerin yan hikayeleriyle yavas yavas ilerlemesi house karakterini ön plana çıkarıyor ama house insanı kendini sıkmadan izlettiriyor

İzle ve Yorumla dedi ki...

@Mr. Goktas
Sınıflandırma konusunda dediklerinize katılıyorum, House'da herşeyden biraz var, ve çok güzel bir şekilde harmanlanmış bütün bu çeşitlilik. Aslında ortaya hiçbir şeye benzemeyen de birşey çıkabilirdi, o yüzden sentezleri pek sevmem ama House gerçekten çok başarılı. Mentalist'teki Patrick Jane ile House yetenek bakımından benziyorlar aslında, her ikisi de alışılmadık yöntemlerle süpheliler arasından suçluyu bulmaya çalışıyorlar :)

İzle ve Yorumla dedi ki...

@abbas ustaoğlu
Dediğim gibi dizi ilk bölümlerde daha çok hastalar üzerine ve House'un hastanın sorununu bulma üzerine yoğunlaşıyor ama dizi ilerledikçe ve biz karakterleri yakından tanıdıkça artık daha bağımlılık yapan sürekli belli bir heyecan seviyesinin yakalandığı bir dizi oluyor. Ben de henüz güncel bölümlere yetişebilmiş değilim ama 1 aya kalmaz ona da yetişirim, tabi bu süreçte mümkün oldukça yeni yorumlarımı paylaşmaya çalışacağım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...